GAME


How To Play
Add up all the numbers according to the number given on the right of the screen. Click on any pieces until it is correct.

HOW TO FACTORING ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO FACTORING ALGEBRAIC EXPRESSION
Given the Example:


Factoring algebraic expression of  8x + 6y

Answer:

To factoring algebraic expression, for each term has common factor/divisor e.g 2

= 2.4x + 2.3y

write 2 in front of the bracket

= 2 (4x + 3y)


Word Problems ( Just fiction stories)



1) In a car donation, a wedding picture bussinessman wants to give 6 jeeps and 4 mini buses equally to a  group of car donation agencies. Calculate the largest possible numbers of agencies in the group.


Answer:

6 jeeps + 4 mini buses

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 2

2.3 jeeps + 2.2 mini buses


write 2 in front of the bracket

( 3 jeeps + 2 mini buses )


So, the largest possible numbers of agencies is 2, will be given equally.



2) In a charity day, a mesothelioma attorney wants to give 25 computers and 30 laptops equally to a group of schools. Calculate the largest possible numbers of schools in the group.

Answer:

25 computers + 30 laptops

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 5


5.5 computers + 5.6 laptops

write 5 in front of the bracket

5 ( 5 computers + 6 laptops)

So, the largest possible numbers of schools is 5, will receive equally.

3) A hotels and cottages bussinessman wants to put 12 gold bars and 8 diamonds equally to a group of boxes. Calculate the largest possible numbers of boxes in the group.

Answer:

12 gold bars + 8 diamonds

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 4

4.3gold bars + 4.2 diamonds


write 4 in front of the bracket

4 ( 3gold bars + 2 diamonds)


So, the largest possible numbers of boxes is 4, will put inside it equally.

Other Example

Example 1:

Factoring algebraic expression of  15a + 10b

Answer:

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 5

= 5.3a + 5.2b

write 5 in front of the bracket

= 5 (3a + 2b)

Example 2:

Factoring algebraic expression of  15ax + 20ay

Answer:

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 5a

5a.3x + 5a.4y

write 5a in front of the bracket

5a (3x + 4y)



Example 3:

Factoring algebraic expression of  30bz + 21az

Answer:

To factoring algebraic expression above, for each term has common factor/divisor e.g 3z

3z.10b + 3z.7a

write 3z in front of the bracket

= 3z (10b + 7a)


Example 4:


Factoring algebraic expression of  xy + 2y + 10 + 5x

Answer:

To factoring algebraic expression above, for xy + 2y has common factor/divisor e.g y,
for 10 + 5x has common factor/divisor e.g 5.

y.x + y.2 + 5.2 + 5.x

write y and 5 in front of the bracket

y (x+2) + 5 (2+x)

Now, all terms has common factor e.g (2+x)

write (2+x) in front of the bracket

= (2+x) (y+5)

HOW TO IDENTIFY AN ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO IDENTIFY AN ALGEBRAIC EXPRESSION
Look at the story below

John is a Riverside Accident Lawyer. He has 2 airplanes, 5 bikes and 9 cars. How many total items John has?

Answer:
In algebraic expression, we can represent what John has as 2a + 5b + 9c. In the expression 2a + 5b +9c, each addend is known as a term. Then, John has 100 dollar in his wallet. We can rewrite everything he has is 2a + 5b + 9c + 100.
Based the algebraic expression above, we have four terms, e.g 2a, 5b, 9c, and 100, three variables, e.g a, b and c, three coefficients, e.g 2, 5, 9 and One constant, e.g 100. Constant doesn't have variables attached to them.
Or, we can draw the expression as
identify algebraic expression
Now, your turn to identify each of the following stories.
1. In a cottage area, there are 12 rooms, 7 computers and  2 owner wedding pictures. How many total items cottage has?
2. In an airline ticket room, there are sitting 9 old mans, 18 ladies, 7 men. How many total people are there?
3. An online store sells 120 laptops, 20 gold bars, 28 cerebral palsy legs. How many total items store sells?

HOW TO MULTIPLYING AN ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO MULTIPLYING AN ALGEBRAIC EXPRESSION
Example1:

3a multiplied by 5a

= 3a . 5a
= 15 a.a
=
Example 2:

multiplied by

= .
= .
=
=

Example 3 :

multiplied by
=.
=
=



Word Problem:
1. Mesothelioma attorney office has 7 rooms, for each room has 12 chairs. How many chairs that office has?

    Answer:

    7 x 12 chairs = 84 chairs

2. a Hawaii tourism hotel has 12 floors, for each floor has 24 rooms, how many rooms that hotel has?

    Answer:

    12 x 24 rooms = 288 rooms


3. A store sells cerebral palsy legs, They can sell 17 legs every month in average.
    How many legs that store can sell in 1.5 years.

    Answer:

    1.5 years = 18 months

    So, 17 x 18 = 306 cerebral palsy legs in 1.5 years

HOW TO SIMPLIFY ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO SIMPLIFY ALGEBRAIC EXPRESSION

simplify an algebraic expression

Given the Example:
Simplify algebraic expression of  3x + 6y  + 8x - 2x - 4y +7y

Answer:
To simplify algebraic expression above, arrange like terms next to one another

= 3x + 8x -2x + 6y - 4y +7y

Combine like terms

= 9x + 9y



You can try algebraic expression ANIMATION below

Word Problems ( only fiction stories)

1) In June 2012, one of New York mesothelioma attorney bought 2 chairs and 3 tables for his office. In September 2012, he bought 1 chairs and 4 tables.In  December 2012 he bought 4 chairs and 2 tables. How many chairs and tables does he bought after June 2012 ??

Answer:
2 chairs + 3 tables + 1 chairs + 4 tables + 4 chairs + 2 tables

To simplify algebraic expression above, arrange like terms next one to another

=2 chairs + 1 chairs+ 4 chairs+ 3 tables + 4 tables + 2 tables
= 7 chairs + 9 tables
So, New York mesothelioma attorney office has already bought 7 chairs and 9 tables since June 2012.


2) A tourism hotel has 14 floors, for each floor has 10 rooms, 10 televisions, 20 beds. How many rooms, television and bed does hotel has altogether?


Answer:

14 (10 rooms + 10 televisions + 20 beds)

To simplify algebraic expression above, expand terms in bracket.

= 140 rooms + 140 televisions + 280 beds

3) An online store can sell 20 pants and 12 shirts and 22 underwares per month in average. How many pants, shirts and underwares can they sell in two years?
Answer:

Two years = 24 months

24( 20 pants + 12 shirts  + 22 underwares)

To simplify algebraic expression above, expand terms in bracket.

= 480 pants + 288 shirts + 528 underwares

Other Examples

Example 1:


Simplify algebraic expression   
Answer:

To simplify algebraic expression above , arrange like terms next to one another

=  
Combine like terms

=

Example 2:

Simplify algebraic expression of  5a + 7b  + 3c - 4a - 5b + 7c - 8b + 2a - c

Answer:

To simplify algebraic expression above , arrange like terms next to one another

= 5a - 4a + 2a + 7b - 5b - 8b + 3c + 7c - c

Combine like terms

= 3a - 6b + 9c

Example 3:

Simplify algebraic expression 5 ( a + b ) - 3 ( a + b )

Answer:

To simplify this algebraic expression, expand for each brackets

= 5a + 5b - 3a -3b

arrange like terms next one to another,

= 5a - 3a + 5b -3b

Combine like terms

= 2a + 2b



Example 4:

Simplify algebraic expression 5 ( a + b - c ) - 3 ( a - b + c  )

Answer:

To simplify this algebraic expression, expand for each brackets

= 5a + 5b - 5c -3a + 3b - 3c

arrange like terms next one to another,

= 5a - 3a  + 5b + 3b - 5c -3c

Combine like terms

= 2a + 8b - 8c


Example 5:
Simplify algebraic expression 

Answer:

To simplify this algebraic expression, divided b by b, to become 1, so

=  a.1
=  a


Example 6:
Simplify algebraic expression

Answer:

To simplify this algebraic expression, divided a by a, to become 1, so

=
=

Example 7:
Simplify algebraic expression  

Answer:

Algebraic expression above could be rewritten as

To simplify this , divided a by a, to become 1, so


=



Example 8:
Simplify algebraic expression  

Answer:

Algebraic expression above could be rewritten as

To simplify this , divided x by x, to become 1, so

=

=



Example 9:
Simplify algebraic expression

Answer:

Algebraic expression above could be factorized

To simplify this , divided a by a, to become 1, so

=

HOW TO WRITE AN ALGEBRAIC EXPRESSION


HOW TO WRITE AN ALGEBRAIC EXPRESSION
what is an algebraic expression

What is an algebraic expression? In mathematics, an algebraic expression consists of variables, constants, operator signs (plus, minus, multiplication, division or exponentiation).

Example 1:

How many weeks are there in

a) 10 months

b) 1 year

c) x months

Answer:

a) In 10 months, there are 10.4 weeks = 40 weeks

b) In 1 year, there are 12.4 weeks = 48 weeks

c) In x months, there are x.4 weeks = 4x weeks

Example 2:

Write an algebraic expression of the following

a) ten times the number x added by seven

b) The product of fifteen and a number p

c) The sum of nine and a number m

d) Half of a number z subtracted from eight

e) The sum of 9 gold bars and 5 gold bars

f) The product of ten and a cottage

g) The sum of 5600 dollars and 1200 dollars in a car donations

h) The product of 12 and a vacation resort owned by electronic company 

Answer:

a) 10x + 7

b) 15.p

c) 9 + m

d) 8 - (z/2)

e) 15 gold bars

f) 10 cottages

g) 6800 dollars

h) 12 vacation resorts
Or you can try how to write algebraic expression ANIMATION below

ALGEBRAIC EXPRESSION BLOG

WITH ANIMATION

Powered by Blogger.
(c) 2012 - ALGEBRAIC EXPRESSION BLOG
index
Templated by Blogger Items