Algebraic Expression Blog » » HOW TO SIMPLIFY ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO SIMPLIFY ALGEBRAIC EXPRESSION

HOW TO SIMPLIFY ALGEBRAIC EXPRESSION

simplify an algebraic expression

Given the Example:
Simplify algebraic expression of  3x + 6y  + 8x - 2x - 4y +7y

Answer:
To simplify algebraic expression above, arrange like terms next to one another

= 3x + 8x -2x + 6y - 4y +7y

Combine like terms

= 9x + 9y



You can try algebraic expression ANIMATION below

Word Problems ( only fiction stories)

1) In June 2012, one of New York mesothelioma attorney bought 2 chairs and 3 tables for his office. In September 2012, he bought 1 chairs and 4 tables.In  December 2012 he bought 4 chairs and 2 tables. How many chairs and tables does he bought after June 2012 ??

Answer:
2 chairs + 3 tables + 1 chairs + 4 tables + 4 chairs + 2 tables

To simplify algebraic expression above, arrange like terms next one to another

=2 chairs + 1 chairs+ 4 chairs+ 3 tables + 4 tables + 2 tables
= 7 chairs + 9 tables
So, New York mesothelioma attorney office has already bought 7 chairs and 9 tables since June 2012.


2) A tourism hotel has 14 floors, for each floor has 10 rooms, 10 televisions, 20 beds. How many rooms, television and bed does hotel has altogether?


Answer:

14 (10 rooms + 10 televisions + 20 beds)

To simplify algebraic expression above, expand terms in bracket.

= 140 rooms + 140 televisions + 280 beds

3) An online store can sell 20 pants and 12 shirts and 22 underwares per month in average. How many pants, shirts and underwares can they sell in two years?
Answer:

Two years = 24 months

24( 20 pants + 12 shirts  + 22 underwares)

To simplify algebraic expression above, expand terms in bracket.

= 480 pants + 288 shirts + 528 underwares

Other Examples

Example 1:


Simplify algebraic expression   
Answer:

To simplify algebraic expression above , arrange like terms next to one another

=  
Combine like terms

=

Example 2:

Simplify algebraic expression of  5a + 7b  + 3c - 4a - 5b + 7c - 8b + 2a - c

Answer:

To simplify algebraic expression above , arrange like terms next to one another

= 5a - 4a + 2a + 7b - 5b - 8b + 3c + 7c - c

Combine like terms

= 3a - 6b + 9c

Example 3:

Simplify algebraic expression 5 ( a + b ) - 3 ( a + b )

Answer:

To simplify this algebraic expression, expand for each brackets

= 5a + 5b - 3a -3b

arrange like terms next one to another,

= 5a - 3a + 5b -3b

Combine like terms

= 2a + 2b



Example 4:

Simplify algebraic expression 5 ( a + b - c ) - 3 ( a - b + c  )

Answer:

To simplify this algebraic expression, expand for each brackets

= 5a + 5b - 5c -3a + 3b - 3c

arrange like terms next one to another,

= 5a - 3a  + 5b + 3b - 5c -3c

Combine like terms

= 2a + 8b - 8c


Example 5:
Simplify algebraic expression 

Answer:

To simplify this algebraic expression, divided b by b, to become 1, so

=  a.1
=  a


Example 6:
Simplify algebraic expression

Answer:

To simplify this algebraic expression, divided a by a, to become 1, so

=
=

Example 7:
Simplify algebraic expression  

Answer:

Algebraic expression above could be rewritten as

To simplify this , divided a by a, to become 1, so


=



Example 8:
Simplify algebraic expression  

Answer:

Algebraic expression above could be rewritten as

To simplify this , divided x by x, to become 1, so

=

=



Example 9:
Simplify algebraic expression

Answer:

Algebraic expression above could be factorized

To simplify this , divided a by a, to become 1, so

=

9 comments

19 December 2012 at 01:52

Looking forward to share your blog too!

Reply
19 December 2012 at 10:51

thanks :)

Reply
Anonymous
18 January 2013 at 02:12

how to simplify algebraic expression 5x^2 + 3x - 3x^2 - 7y ?

Reply
18 January 2013 at 02:15

To simplify that algebraic expression, arrange like terms next to one another

5x^2 - 3x^2 + 3x - 7y

= 2x^2 + 3x -7y

just that. :)

Reply
18 January 2013 at 02:17

I feel difficult to simplify algebraic expression ax + 3x - 3bx - 9y ?

Reply
18 January 2013 at 02:24

To simplify that algebraic expression above, factorise common factor in like term, you can see my post factoring algebraic expression

ax + 3x - 3bx has common factor/divisor e.g x

so, ax + 3x - 3bx - 9y

= x (a+3-3b) - 9y

Reply
Me
20 January 2013 at 19:19

I ran across this cool Math Web Series trailer yesterday. Thought I'd share :) Looks pretty funny!!!!

http://goo.gl/f1KmW

Reply
18 April 2013 at 17:55

Postingan mu sangat informative dan menarik gan.. Sangat bermanfaat buat banyak orang. Thanks for sharing and keep blogging!

Reply
1 May 2013 at 01:38

thanks

Reply

Post a Comment

Powered by Blogger.
(c) 2012 - ALGEBRAIC EXPRESSION BLOG
item
Templated by Blogger Items